Kjenner du til de moderne svindelmetodene? | TrinaRobbins.com
 

Kjenner du til de moderne svindelmetodene?

Pling! Kjenningslyden for en ny e-post er ikke noe du akkurat er ukjent med. Men da du åpner meldingen fra Dr. John Wilson forstår du at noe er galt. Det at du skulle arve tre hundre millioner dollar fra en ukjent kusine i Sør-Afrika virker rett og slett for godt til å være sant.

Denne type e-postsvindel, ofte omtalt som ”Nigeriasvindel” som følge av svindelens opphavsland, har vi nordmenn etter hvert begynt å bli veldig godt beskyttet mot. Internett har vært allemannseie i såpass mange år at det norske folk er gode til å skille klinten fra hveten hva angår gode og dårlige tilbud på nett (eller rettere sagt: evnen til å skille mellom tilbud og svindel) .

Det finnes likevel en del andre svindelmetoder både på nett og i det daglige som mange av oss kanskje ikke har like mye kjennskap til. Her har vi listet en del av de svindelmetodene som daglig blir forsøkt utprøvd på norske nettbrukere.

Kredittkortsvindel

Hvis du noensinne får en e-post fra et stort norsk eller internasjonalt selskap om at du trenger å betale noe, så bør de røde varsellampene umiddelbart begynne å blinke. Svindlere sender nemlig ut e-poster som etterligner store firmaer for å øke nedslagsfeltet og også sannsynligheten for at folk åpner dem.

De utgir seg for å være representanter fra McDonalds, Finn, Microsoft, Apple eller andre selskaper og prøver å få deg til å ”betale en gammel ubetalt regning” som du visstnok skulle ha glemt at du hadde. Deretter blir du servert en lenke hvor kredittkortinformasjonen din skal tastes inn. Du bør for guds skyld aldri åpne slike lenker uten å være helt sikker på at det faktisk er en e-post fra det korrekte firmaet.

VG, Dagbladet og Aftenposten pleier å skrive om slike masseutsendelser, men først et par timer etter at de har  inntruffet. Det kan ofte være nok til at svindlerne har kapret summer i hundretusenklassen fra intetanende nordmenn.

Pyramidespill

”Luftslott” er en klassisk betegnelse på pyramidespill. Hele konseptet fungerer slik:

1. Man setter opp et fiktivt selskap og formulerer en forlokkende historie slik at folk får lyst til å investere.
2. Personer som er direkte knyttet til virksomheten prøver å lokke med seg andre venner og bekjente med lovnader om ”høy gevinst dersom du får X antall personer til å verve seg”.
3. Disse personene vil igjen verve sine venner og bekjente med samme lovnad.
4. Og slik vokser pyramidespillet seg større og større.

Det er mange ting som kjennetegner en slik svindel. Du blir ofte nødt til å investere et engangsbeløp for å få lov til å bli med i spillet, men du blir lovet at dersom du kun verver to, tre eller fire nye medlemmer vil du få investeringen tilbake igjen – og også tjene godt på det vennene dine verver av medlemmer. Det er nettopp her pyramidestrukturen begynner å ta form. Desto høyere du er på toppen av pyramiden, desto mer penger tjener du.

Pyramiden vil en dag kollapse, de få personene på toppen vil stikke av med alle pengene og nyhetsoppslagene om hvordan ”nordmenn tapte millioner på Ponzi-svindel” vil igjen fylle alle nettavisene. Det er slik det fungerer. Hold deg langt unna.

Datingsvindel

Har du noen gang prøvd å finne kjærligheten på nett? Det kan være vanskeligere enn du tror. Men det er ikke bare mangel på romantikk som bekymrer brukerne på diverse datingnettsteder. Svindlere har blitt utrolig gode til å peke ut sårbare ofre for deretter å loppe dem for hardt opptjente penger.

Svindelen fungerer ved at svindleren(e) oppretter en falsk datingprofil på et nettsted. De tar deretter kontakt med menn eller kvinner og innleder en lang samtale med vedkommende. Selve innsalget til svindelen foregår på forskjellige måter, men de vil alltid spille på samvittigheten til offeret ved å enten be om penger eller spørre om de skal møtes noe sted.

Ofte blir man bedt om å legge ut penger for transportkostnader, men man vil verken se personen eller pengene noensinne igjen. Datingnettsidene stiller stadig strengere krav til legitimering av nye kunder, men det finnes fortsatt mange svindlere der ute som vet hvordan de kan utnytte systemet. Vær på vakt hvis du prøver å finne kjærligheten på nett.

Hvordan unngå å bli svindlet?

Det er vanskelig å helgardere seg mot svindel i Norge. Først og fremst bør du alltid være veldig nysgjerrig på hvem du betaler penger til eller hva du investerer i. Kan du ikke huske å skylde Finn.no penger? Da tar du kontakt med kundebehandleren i Schibsted før du finner frem lommeboken. Og kan du ikke huske å ha sett noen afrikanere på slektstreet ditt hjemme hos bestemor? Legg mailen fra Doktor Wilson i spam-innboksen.

Ettersom nordmenn blir stadig mer opplyste om svindelmetodene som finnes på nett blir også svindlerne dyktigere til å finne metoder som skjuler svindelen i større grad. Kappløpet er en evig kamp mellom myndigheter og kriminelle som begge gjør en stor innsats for å ”vinne krigen”. Alt du trenger å gjøre som privatperson er å passe virkelig godt på samt unngå å være naiv.

TrinaRobbins.com ©2024. All Rights Reserved.
Powered by WordPress. Theme by Phoenix Web Solutions